Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Θερινό ηλιοστάσιο στη Σουηδία


Θερινό ηλιοστάσιο ή αλλιώς η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου -στα σουηδικά midsommar- στις 21 Ιουνίου!
Μπορεί να κόντεψα να το ξεχάσω χθες, αλλά όταν πήγα να κοιμηθώ μου το θύμισε το φως που έμπαινε απο τις περσίδες!Κοιτάω το ρολόι στον τοίχο 23.30, κοιτάζω έξω απο το παράθυρο, μέρα ακόμη!Ξυπνώ το πρωί απο τον ήλιο κ σκέφτομαι μέσα στον ύπνο μου "ωχ, πάλι άργησες στη δουλειά". Κοιτώ το μαγικό ρολόι κ πάλι, κ δείχνει 03.00. Θα τρελαθώ σε αυτή τη χώρα!!!
Η ζωή στη Σουηδία αυτήν την εποχή είναι μαγεία!Αργεί να νυχτώσει, ξημερώνει πολύ νωρίς κ αισθάνεσαι οτι υπάρχει άπλετος χρόνος για να κάνεις πράγματα!Μονο για ύπνο δεν υπάρχει χρόνος. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα οτι η λέξη πατζούρια δεν υπάρχει στο σουηδικό λεξιλόγιο μπορείτε να καταλάβετε τι μαρτύριο είναι για κάποιους να κοιμηθούν.
Με το που αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα αρχίζουν κ οι Σουηδοί να ξυπνούν απο το λήθαργο κ να γίνονται πιο χαμογελαστοί κ ευδιάθετοι. Τα πάρκα γεμίζουν απο κόσμο που κάνει ηλιοθεραπεία μέχρι αργά το απόγευμα. Φτάνουν να έχουν ως αργία το θερινό ηλιοστάσιο για να μπορούν να γιορτάσουν στις εξοχές κ να χαρούν τον ήλιο. Κ εφόσον η θερμοκρασία δύσκολα ανεβαίνει πάνω απο τους 25 βαθμούς Κελσίου κανείς δεν αισθάνεται να λιώνει ώστε να ψάξει τη συντροφιά του κλιματιστικού.
Τελικά κάτι τέτοιες μέρες χαίρομαι πραγματικά που ζω στη Σουηδία!Happy midsommar!

3 σχόλια:

  1. Αυτά είναι!!!

    Αν και έλα τώρα... παραδέξου το... σαν την Χαλκιδική δεν είναι ;)))

    Φιλιά,Μυρσίνη μου! Λιώνω με ανοσολογία... ξέρεις εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω αυτό το καλοκαίρι να ζήσω κι εγώ τη μαγεία της μέρας εκεί στη Βαλτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα, καλά Δήμο ποιος μίλησε για παραλίες?Εδώ απλά λιαζόμαστε στα πάρκα, αχ θαλασσιτσα!!!
    Καλή επιτυχία με την ανοσολογία, σε νοιώθω!
    Ευάκι, ανέβα εσύ μέχρι τη Βαλτική κ θα το ζήσεις θες δε θες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή