Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Σ'αγαπάμε ήλιε!

    Λοιπόν έπρεπε να ζήσω στη Βόρεια Ευρώπη μερικά χρόνια για να καταλάβω πόσο σημαντικός είναι ο ήλιος για την ανθρώπινη ζωή. Κ δε μιλώ για την παραγωγή βιταμίνης D για την οποία χρειάζεται έκθεση στον ήλιο.
      Εδώ στη Σουηδία πολλοί νομίζουν ότι έχει 6μήνες μόνο νύχτα κ 6 μήνες μόνο μέρα -απορώ τη σήμερον ημέρα, που κάποιος μελετά, έχει προσβαση στο ιντερνετ ή εστω κ σε κάποια εγκυκλοπαίδεια πως μπορεί να ισχύει ακόμη αυτή η αντίληψη. Παρόλο που υπάρχει φως ακόμη κ τις κρύες κ σκοτεινές νύχτες του χειμώνα - έστω κ για λίγες ώρες- σίγουρα δεν υπάρχει ήλιος. Πριν να μετακομίσω απο την Ελλάδα, δεν είχα σκεφτεί πότε τη διαφορά του "Έχει μέρα "  κ του "Εχει ήλιο". Κ ναι κυρίες κ κύριοι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες σ'αυτή τη χώρα που να μην εχει ήλιο. Να έχει μέρα κ να νομίζεις οτι το σπίτι σου βρίσκεται δίπλα απο ενα τεράστιο εργοστάσιο που βγάζει γκρίζο καπνό. Πόσο καταθλιπτικό τοπίο.
Γι'αυτό λοιπόν κ όταν ο αγαπημένος ήλιος αποφασίζει πλέον να βγει τότε γίνεται γιορτή. Βλέπεις οτι όλος ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να περπατήσει, να καθήσει να φαει κ να πιει στον ήλιο (παρόλο που μπορεί να κάνει ψοφόκρυο). Να πάει στο πάρκο, εστω να καθήσει στο μπαλκόνι του κ να ρουφήξει όλο αυτόν τον ήλιο που υπάρχει. Όταν εχει ηλιο είναι όλοι σε καλύτερη διάθεση, μιλούν περισσότερο, γελούν περισσοτερο,έχουν διάθεση να μιλήσουν κ με τον άγνωστο που περιμένει απο μπροστά τους στη σειρά για να πάρει καφέ. Μοναδική αίσθηση! Κ όλα αυτά τα κάνει ένας κ μόνο ήλιος.
Σ'αγαπάμε ήλιε!Να μείνεις εδώ τουλάχιστον για τους επόμενους 5μήνες!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου